Turistično humanitarno društvo "GLAS" Maribor

Turistično humanitarno društvo “GLAS” Maribor
Limbuška cesta 52, 2000 Maribor
02 42 15 463  –  041 409 653
janez.sauperl@siol.net

Napoved dogodkov

Datum Dogodek
08. 04. 2017 Srečanje ljudskih pevcev in godcev
17. 04. 2017 Pohod na Pekrsko gorco (iskanje zaklada)
24. 09. 2017 Srečanje ljudskih pevcev pod brajdami
20. 12. 2017 Božični koncert
24. 12. 2017 Pohod z Lučko miru na Pekrsko gorco

O društvu

Turistično humanitarno društvo “GLAS” Maribor je bilo ustanovljeno leta 1999.

Predsednik društva: Janez Šauperl

Kaj smo počeli v preteklem letu

Turistično Humanitarno društvo »Glas« Maribor je bilo tudi v letu 2016 dejavno na različnih področjih turizma, kulture in humanitarnosti.

Preberi več…

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Turistično humanitarno društvo »GLAS« Maribor leto za letom organizira Srečanje ljudskih pevcev in godcev. Vse se je začelo 19. marca 2005, ko je v prostorih društva prvič zazvenela ljudska pesem. Zasluga, za vsakoletna srečanja gre predsedniku društva Janezu Šauperlu, ki je zvest oboževalec ljudskega izročila. Povabilu se odzove veliko število skupin in posameznikov, ki se ukvarjajo z ljudskim petjem in godčevstvom. Srečajo se dvakrat v letu, spomladi na Cvetno soboto in v jeseni, ko je grozdje zrelo in pripravljeno za trgatev. Društvo tako prispeva k ohranjanju kulturne dediščine, ljudskih pesmi in glasbe.

Zapojte in se poveselite z njimi na naslednjem srečanju.

Vljudno vabljeni.

Kapela Bela zastava

Na stičišču sedanje Limbuške in Pekrske ceste je vse do leta 1952 stala kapela, poimenovana Bela zastava. V okviru programa Turističnega humanitarnega društva »GLAS« Maribor smo se odločili za prav poseben projekt, ponovno smo izgradili kapelo in jo postavili na mesto, kjer je včasih bila.

Sama izgradnja je potekala postopoma. Zahvaljujemo se posameznim donatorjem in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izgradnji in postavitvi kapele. Iskrena hvala za vaš trud in vašo pomoč. Uspelo nam je s skupnimi močmi. 

Blagoslov je v sredo, 15. avgusta 2012 podal  župnik župnije Sveti Jožef na Studencih, gospod pater doktor Vinko Škafar, častni član našega društva.

Za urejanje kapele skrbi “skrbnica” Marija Vlahek.

Vljudno vabljeni k ogledu same kapele.

Na Studencih so obirali grozdje in prepevali !

Turistično Humanitarno društvo Glas, ki ima sedež na Studencih v Mariboru je v nedeljo že osem in dvajsetič organiziralo trgatev in »srečanje ljudskih godcev in pevcev«

Ob 15. uri so organizirali ob ustvarjalnem oderskem ozadju v počastitev 27. septembra dneva turizma v soorganizaciji TZS srečanje združeno z trgatvijo in ponazoritvijo kmečkih opravil ob trgatvi. Zbralo se je 12. skupin, ki so z kulturnim ohranjevalnim sporočilom zapeli in zaigrali ljudsko pesem. Trgači in drugi nastopajoči so bili iz cele Slovenije, na tak način se lahko ugotavljajo vrednote  pokrajinske kulturne različnosti in  ohranjanja kulturne dediščine.

Prisotni so lahko videli opremo za mletje jabolk iz produkta pa se pridela jabolčnik, nekaj pa so prihranili za domači kis.  

Vse prisotne je nagovoril predsednik društva, nanizal je program dela, ki so ga izvedli v lanskem in letošnjem letu, istočasno je bila prikazana likovna razstava fotografij mlade osnovno šolke iz Hoč Trine Kacijan. O delu društva je izrazil prepričanje o smoternosti takšnih kulturnih srečanj.

Na oder je povabil prisotnega Grofa, Grofico in dvorno damo Štenberško. Predstavila sta svoje delo na gradu in povabila prisotne na grad. Grofu in Grofici je vročil posebno priznanje, tudi vse skupine so prejele priznanje in obelisk prireditve. Prostovoljno gasilsko društvo Studenci pa holtikulturno priznanje za urejenost gasilskega doma oz. cvetličnim aražmanom. Prisotni so v spominsko knjigo zapisali svoje prijetne občutke in željo po večkratnem srečanju in ohranjanju ljudske – Slovenske pesmi – spomin na naše babice in dedke.

Pisatelj, pesnik, zbiratelj zgodovinskih trenutkov je tudi za to prireditev napisal pesem »Obrodile so brajde« in jo recitiral. Za samo prireditev pa pripravljajo tudi Zbornik.

Ob koncu so ob kozarčku lanske trgatve in obloženem krožniku in prijetnem klepetu obujali spomine na pretekle prireditve v želji, da se ponovno srečajo.

V Mariboru, 23. 9. 2018

Prisrčen pozdrav.

Predsednik:  Janez Šauperl