Društvo obrtnikov Maribor

O društvu

Društvo obrtnikov Maribor je bilo ustanovljeno leta 1974.
Naš namen je povezovanje ter druženje obrtnikov in podjetnikov na področju občine Maribor.

Planinski dom Obrtnik na Tojzlovem vrhu

Planinski dom »Obrtnik« na Tojzlovem vrhu stoji sredi mešanih gozdov vzhodnega Kozjaka, na južni strani Tojzlovega vrha, na nadmorski višini 690 metrov. Iz Maribora je oddaljen le 16 kilometrov in nudi prelep razgled na Maribor, Pohorje in podravske ravnice.

Dostopen je po asfaltirani cesti iz Bresternice (11 km), s ceste Maribor Dravograd, iz Spodnje Selnice preko Žavcarja (16 km), iz Zgornje Kungote (12 km), iz Kamnice čez Urban (13 km) ter iz Jurija ob Pesnici (11 km). Dom je priljubljena pohodniška točka in postaja številnih planinskih poti, ki vodijo čez Kozjak, od Maribora do Dravograda, pa tudi Gozdne učne poti Tojzlov vrh. Je odlična izhodiščna točka za izlete na Gaj, Urban, Žavcarjev vrh, bližnje izletniške kmetije, na najvišje ležeči vinograd v Sloveniji in številne druge.

Dom ima veliko jedilnico, posebno in klubsko sobo, razgledno teraso in 12 sob s 75 prenočišči. Ima velik parkirni prostor in dovolj prostora za igro otrok. In ne samo to, v domu vam postrežejo z odlično hrano, vinom iz okoliških vinogradov, aperitivi iz gozdnih sadežev, sprejemajo zaključene družbe, za učence osnovnih šol in predšolske otroke organizirajo šolo v naravi, imajo velik prostor za piknike, vsako leto organizirajo tudi prvomajski pohod iz doline na Tojzlov vrh.

Najlepša razgledna točka je terasa pred gostinskim prostorom, vendar je tudi od tod razgled oviran zaradi drevja. Proti vzhodu in jugovzhodu je najvzhodnejši nižji del Kozjaka nad Dravsko dolino proti Mariboru z Urbanom; na južni strani vidimo Dravsko dolino od Maribora do Ruš in vzhodni del Pohorja; na zahodni strani je razgled le na južna pobočja vzhodnega dela Kozjaka z Žavcarjevim vrhom. S Tojzlovega vrha ni razgleda, ker je poraščen.