Turistično humanitarno društvo “GLAS” Maribor

O društvu

Turistično humanitarno društvo Glas je bilo ustanovljeno na pobudo Janeza Šauperla, ki že vsa leta tudi vodi društvo. Društvo je aktivno na področju turistične dejavnosti predvsem v  Mariboru. Organizira prireditve, kjer izstopata dve: Srečanje ljudskih godcev, pevk in pevcev na cvetno soboto. Enako srečanje skupin, kjer se prikažejo trgatev, prešanje na stari način.

Turistično humanitarno društvo glas je bilo ustanovlejeno v letu 1999 najprej kot humanitarno, ki je zbiralo aparate za pomoč bolnikom, računalnike in podobno in kar tri kontejnerje te sanitetne opreme poslalo na Kubo. Sčasoma so se pokazale aktivnosti, ki so bile vezane na invalide, društvo izposoja (brezplačno) invalidski voziček. Pred leti je organiziralo letovanje za socialno ogrožene otroke. Že omenjeni prireditvi sta postali tradicionalni saj je letošnja prireditev petintrideseta. Organizirali smo božične koncerte v cerkvi sv. Jožefa. Na velikonočni ponedeljek smo organizatorji pohoda na Pekersko gorco, kjer otroci iščejo  velikonočno jajčko za njo pa prejmejo nagrado. Spuščamo tudi ladjice po Pekerskem potoku. Na sveti večer pa smo soorganizator pohoda z lučko miru na Pekersko gorco – Slovensko kalvarijo. Seveda so še manjše aktivnosti v sodelovanju z KD, TD Limbuš in MČ Studenci. Redno smo na sejmu Alpe Jadran in na stojnici v Markatorju. Sodelujemo z TZS –predsednik društva pa je član NO TZS.  Ob naaših prireditvah izdamo almanah in izdelamo kratek filmski posnetek same prireditve. Ob koncu leta pa izdamo tudi letni kolendar.

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Turistično humanitarno društvo »GLAS« Maribor leto za letom organizira Srečanje ljudskih pevcev in godcev. Vse se je začelo 19. marca 2005, ko je v prostorih društva prvič zazvenela ljudska pesem. Zasluga, za vsakoletna srečanja gre predsedniku društva Janezu Šauperlu, ki je zvest oboževalec ljudskega izročila. Povabilu se odzove veliko število skupin in posameznikov, ki se ukvarjajo z ljudskim petjem in godčevstvom. Srečajo se dvakrat v letu, spomladi na Cvetno soboto in v jeseni, ko je grozdje zrelo in pripravljeno za trgatev. Društvo tako prispeva k ohranjanju kulturne dediščine, ljudskih pesmi in glasbe.

Zapojte in se poveselite z njimi na naslednjem srečanju.

Vljudno vabljeni.

Kapela Bela zastava

Na stičišču sedanje Limbuške in Pekrske ceste je vse do leta 1952 stala kapela, poimenovana Bela zastava. V okviru programa Turističnega humanitarnega društva »GLAS« Maribor smo se odločili za prav poseben projekt, ponovno smo izgradili kapelo in jo postavili na mesto, kjer je včasih bila.

Sama izgradnja je potekala postopoma. Zahvaljujemo se posameznim donatorjem in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izgradnji in postavitvi kapele. Iskrena hvala za vaš trud in vašo pomoč. Uspelo nam je s skupnimi močmi. 

Blagoslov je v sredo, 15. avgusta 2012 podal  župnik župnije Sveti Jožef na Studencih, gospod pater doktor Vinko Škafar, častni član našega društva.

Za urejanje kapele skrbi “skrbnica” Marija Vlahek.

Vljudno vabljeni k ogledu same kapele.